27 srpnja, 2012

Turistička viza - dobar početak

Hrvatska.
Turistička zemlja. Divna zemlja, još divnije more.

Zemlja u kojoj me 3 tjedna odmora na našem predivnom Jadranu košta koliko i izlet u 15 000km udaljenu zemlju gdje te barem posluže sa smiješkom. Bar se tako priča.

Pa kad mi već dođe na isto, a Jadran sam već vidio, što ne bi skočio na brzinu do Australije?
Čisto iz zajebancije. Da vidim klokane. I koale.

I tako, sretnem pred koji mjesec srednjoškolskog kolegu koji je u 12.06. otišao u Australiju. Trajno. Trbuhom za kruhom.
Za skoro pa minimalac, u iznosu saborske plaće Luke Bebića.

I kaže on, pazi sad:
"Ma ta turistička viza, to središ za čas, ja sam je dobio za par dana...sve to ide preko interneta "

Koji mjesec kasnije, odlučim izvaditi turističku vizu. Rekoh, koliko komplicirano može bit? Može.

Za početak potrebno je otići na stranice imigracijskog centra australije (tip vize 676):
http://www.immi.gov.au/e_visa/e676.htm
https://www.ecom.immi.gov.au/visas/app/uu?form=VSS

Sami obrazac je podosta "straightforward", osim na djelu gdje treba iskeširat preko kreditne kartice 115$Aus. Instant kalkulacijom u glavi došao sam do okrugle cifre od 700Kn...
Ma, sitnica. Srećom prošli mjesec sam manje pričao na mobitel, pa se ima para.

No onda je uslijedio šok i nevjerica.
Mail od imigracijskog... kaže on:
"Daj sam kad stigneš, navedi ovih par sitnica, čisto da budemo ziher".
 INFORMATION REQUIRED
I have begun considering your eVisa application. When assessing an eVisa application, the decision maker must be satisfied that you have a genuine intention to visit Australia temporarily as a tourist. Please provide the following additional information or documents:
· a declaration explaining your purpose for travelling to Australia
· your proposed itinerary and dates of travel to and from Australia
· a description of the activities you plan to undertake over the period of your planned stay in Australia
· a statement about your intentions after departure from Australia (for example, continue to travel or return to usual country of residence)
· a letter from your employer stating your position, your activities in the business, the length of your employment, your salary level, approved leave period to travel to Australia, whether or not you will be paid by the company while you are on leave, and the date that you are expected to return to work with the company
· the name, contact telephone number and position of your employer contact in the company
· your bank statements showing the name of the account holder, all transactions for the past three (3) months and the final balance of the accounts (name and recent date must be included on the statements).
· a contact telephone number in your country of residence that the department can contact you on (if not already provided in application)s.
· the full name, date of birth, and relationship to you, of any person(s) who will be travelling with you on your planned visit to Australia
· the full name, date of birth, and relationship to you, of any person(s) whom you plan to visit in Australia.
If you will be supported in Australia by someone other than yourself please provide:
· a declaration stating whether this support will be for airline tickets, accommodation, spending money, food, activities and/or travel costs within Australia.
· bank statements showing the name of the account holder, all transactions for the past three (3) months and the final balance of the accounts (name and recent date must be included on the statements).
· a signed letter of support from the person named on the bank statements.
The letter should state:
· The person's relationship to you,
· The type of support they are willing to provide to you,
· The period of your proposed stay in Australia the support will cover.  
· Whether you have access to the funds held in the account.  
· If the person has provided support/sponsorship for any other visa applications in the past 2 years? If YES please provide details.’
· a contact telephone number in Australia for your Australian contact (if not already provided in application).
Original documents in languages other than English should be accompanied by an English translation.
Par sitnica. Sve gledam, ne traže me uzorak pupčane vrpce niti da pišam niz vjetar.
Dobro je. Jer nekako nije bilo vjetrovito tih dana.

No, zapravo nije tako strašno kao što izgleda.
Osim djela kada poslodavcu moraš objasniti kako misliš godišnji provest u Australiji. Turistički jelte.


Stoga da bi vama bilo lakše, evo moje papirologije koju sam priložio za (odobrenu) turističku vizu:

Pismo poslodavca (Company cover letter).
Potrebno je navesti trajanje zaposlenja, radno mjesto, izjavu o odobrenom i plaćenom godišnjem odmoru, te datum povratka na posao.























Pismo namjere (Declaration letter):
Opisati popis aktivnosti. Koliko teško može bit?

  

Stanje bankovnog računa (Bank statement). 
Na žalost, ne postoji informacija koliko točno novaca morate imati na raspolaganju da bi vam odobrili turističku vizu. 

Kada sam pred koji mjesec nazvao ambasadu i pitao "koliko", čovjek mi je u potpunosti smireno odgovorio "dovoljno". I nije htio definirati to "dovoljno". 
Pravi zajebant.

Koliko je to dovoljno? 
Neslužbeno,  cca 100$AUD po danu+novac za povratnu avionsku kartu. Za 3 tjedna u Australiji to je cca 20 000kn, što morate potvrditi bankovnim izvatkom.

Inače, ovo bi trebalo biti na engleskom jeziku. 
Ali s obzirom na zbunjenost u poslovnici Zabe, bio sam sretan da izađem van sa ikakvih papirom, pa makar i na turskom.


I to bi zapravo trebalo biti sve, ukoliko imate biometrijsku putovnicu. U slučaju da je nemate, potrebno će biti napraviti i scan putovnice.

Igrom slučaja,  imam nešto rodbine u Australiji, te sam ih dodatno zagnjavio za "sponsorship" po pitanju smještaja.

 Pismo rodbine (Sponsorship cover letter)



Stanje bankovnog računa rodbine (Sponsor bank statement)




Nakon predaje papirologije viza je bila odobrena u roku od 3 dana.

S obzirom da nakon zahtjeva za vizom imate 28 dana za predaju svih papira, bilo bi dobro prikupiti većinu papira (pogotovo onih što bi trebali doputovati iz Australije) prije predavanja vize, kako bi izbjegli predavanje papira u zadnji tren.
Poput mene. 

Doduše, ukoliko vam je rodbina/prijatelji informatički pismenija, mogu vam te iste dokumente poskenirati i poslati mailom. Bitno je samo da potpisi budu jasno vidljivi.


U svakom slučaju, tražio sam vizu na 3mj. 
Dobio sam multiple entry vizu na 12mj. 
Divno.


U idućem postu malo ćemo razraditi dolje navedenu stavku iz odobrene turističke vize

NO WORK - 8101

You must not engage in work in Australia. "Work" means an activity that, in Australia, normally attracts remuneration.

Broj komentara: 48:

  1. Lipo si ovo objasnio i nacrtao...!
    Svaka cast... i samo tako nastavi...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nakon istog maila koji smo i mi primili sa traženom dokumentacijom, imali smo malo više sreće...taman kada sam počela prikupljati svu dokumentaciju stigao je mail u kojem nam je odobrena VISA bez potrebe dostavljanja dodatne dokumentacije.
    Eto...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oprosti treba mi informacija na koji nacin si dosla do ovog linka ,jer ja zelim ici muz mi je ne zaposlen?

      Izbriši
    2. daj te ljudi reci te mi jeli ima na hrvatskom formulari..i kako doci do toga?

      Izbriši
  3. Znači i to je moguće. Nakon uvođenja eVise su dosta "olabavili" odobravanje viza, koliko sam primjetio. Još samo da "olabave" postupak za radnu dozvolu, i di bi nam bio kraj... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidim malo su smanjili bodovni prag, bar nešto...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Smanjili bodovni prag i izgleda vratili system/program engineer na SOL listu:)

      Izbriši
  5. 20 tisuća kuna za 3 tjedna? :O koliko vas ide i na što to trošite toliko novaca?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prosječna jeftinija karta za Melbourne je cca 9500kn (ja sam uspio srediti za 8400kn). Recimo da je to već pola buđeta.
      Vlak Melborune-Sydney ili Melborune-Adelaide povratna je cca 200$. Neki jeftiniji hostel je cca 120-150kn/dan, hrana, javni prijevoz, eventualno rent-a-car+gorivo).

      Pa onda još uračunati sekundarne troškove poput interneta, karti za kojekakve safarije, parkove i muzeje... Skupi se, nije baš da se radi o jednodnevnom izletu u Sloveniju:)

      Izbriši
  6. Anonimno1/8/12 22:16

    Prije skoro dvadeset godina djevojka (moja sadašnja supruga) i ja ozbiljno smo razmišljali o odlasku u Australiju ili NZ. U ratno vrijeme, bez interneta i bez rodbine dolje. Procedura je bila komplicirana, novca je realno bilo manje nego sada a moram priznati da je domoljubni zanos još bio prisutan. Na kraju smo odustali. Sada mi je krivo što nisam probao bez obzira na ishod. Danas sam prestar za takve promjene ali ću djeci pružiti sve što mogu da uspiju jer već pokazuju namjeru otići negdje. Od sada te redovito čitam, skupljam informacije i držim fige da uspiješ.

    Javi se kada si dolje da čujemo kako su prošli razgovori.
    Držim fige da ti uspije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U sličnoj sam situaciji kao i vi pred 20g, samo kako ste rekli, sada ima više novaca, ali je do vize danas daleko teže nego nekada. Domoljubni zanos mi neće staviti hranu za stol kada se ta ista domovina raspadne pod težinom kriminala koji je harao zadnjih 20g, a ne želim cijeli život razmišljati kako mi je možda ipak moglo biti bolje. Da sam bio samo malo "hrabriji".

      Naravno da ću pisati kako su prošli razgovori, jer se nadam da će moje iskustvo biti od pomoći drugima, a možda i vašoj djeci :)

      Izbriši
  7. bok! htjela bih ti se zahvaliti na ovom postu jer mi je pomogao da dobijev turističku vizu i to u rekordnom roku od par sati nakon online prijave :) sve sam stavila što su tražili i moram priznati da sam bila oduševljena sa brzinom obrade zahtjeva!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Daj mi reci kako si dobila kroz par sati vizu?..ja sam ispunio onu aplikaciju i vec cekam 8 radnih dana da mi uzvrate mail i i nista..a platio sam i sve..a u autoatskom mailu pise da cu odgovor dobiti u roku od 7 radnih dana.

      Izbriši
  8. i da, u potpunosti te razumijem što želiš otići, dečko i ja već 3 godine životarimo nakon što smo završili faks i počeli raditi...e,da,zanima me samo kod skilled vize, mi smo završili smjer računovodstvo, i vidim da je SOL listi, ali ne znam da li svejedno priznaju kad nemam položeno CPA, već ekonomski fakultet :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam pomoga u rješavanju papirologije za turističku vizu. Moram priznat da koliko god da je jednostavno, osobno sam malo imao "grč" dok sam uspio pohvatati što mi točno treba i u kojem obliku :)

      Što se tiče skilled vize, tu nikako da napišem jedan post o tome, iako nisam direktno upućen u "tematiku", pogotovo kada je računovodstvo u pitanju. Ako je na SOL listi, you are good to go, ali naravno samo ukoliko je diploma priznata. Možda bi bilo najjednostavnije nazvati ambasadu i postaviti nekoliko "okvirnih" pitanja oko toga kakav je danas status priznavanja diploma sa ekonomskih fakulteta :)

      Izbriši
    2. Gdje vidiš SOL listu?

      Izbriši
  9. zanima me, sto se tice sponzorship i to sve dali ti svejedno moras imati onolku sumu novaca na racunu ili ?? ja bi htio ici na 12 mjeseci kao turista kod frenda ako ne dobijem radnu vizu. zvao sam i za woking holiday al mauna. hrvatska to nema tj ne moze dobit, to samo odredjene drzave, kako bi se reklo uredjenije i ne ovako "zaposlene" :D

    OdgovoriIzbriši
  10. i jos me zanima samo dali ako ides na skilled vizu independent (a imam sponzora opet ponavljam) dali ti je OBAVEZNO radno iskustvo u zadnjih 24 mjeseca od godinu dana minimum? Pls odg sto prije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za skilled vizu, koliko znam, radno iskustvo je obvezno, ali misilm da se radi o 1g obaveznog iskustva (pise sve na stranicama od Aus gov). Sto se tice sponsorshipa, postoji nekoliko vrsta sponsorshipa, ali ukoliko imas npr. rodbinu koja ce izjaviti da ce te sponzorirati sa smjestajem i financiranjem, onda ti ne treba onakva suma novaca na racunu, ali za avionsku kartu moras imat :) Naravno, morat ces predati izvatke iz banke od svog sponzora, koji dokazuju da te moze u potpunosti financirati za vrijeme trajanja tvog boravka.

      Izbriši
  11. ja nemam rodbinu vec prijatelja dva koji mogu to za mene ucinit. dali se i to uvazava ili mora biti bas rodbina??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mora biti nuzno rodbina, dakle i ovo bi trebalo proc :)

      Izbriši
    2. Reci mi molim te ako bi znao ako nisam zaposlena a od prodaje stana skupim novce i imam novaca i garantno od obitelji dole jel bi mogla tako? I dali te traže potvrdu liječničku za to da si zdrav (psihički) jer sam zato i izgubila posao....

      Izbriši
  12. a de mi reci sto se tice rada na crno..jel su oni jako strogi sto se toga tice tj velike i ceste provjere ili tako nesta?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recimo to ovako, velika vecina poslodavaca ce te prijavit imigracijskoj ukoliko im dodjes i kazes da zelis raditi na crno. Nakon toga dobivas izgon na 4g iz Aus, i vrlo vjerojatno vise ti nikada nece odobriti turisticku ili ikoju vizu. Nije vrijedno rizika.

      Izbriši
  13. aha..dobro to sam i mislio a i to nikad nebih napravio. hehe de jel te mogu na mail kontaktirat par pitanja jos.molio bih te :)

    OdgovoriIzbriši
  14. I mene na zalost ambasada trazi isto sto i tebe, dok su moji dobili vize za jedan dan. ajde mi molim te reci da li je ok ako im prilozim potvrdu stanja deviznog racuna (u eurima)?

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka čast stari, ovo će biti od pomoći itekako, nadam se da si se lijepo proveo u Australiji, što i ja očekujem početkom svibnja.
    Misliš li da bi bio problem ukoliko nemam garantno pismo od nikoga dolje već planiram spavati po hostelima, ukoliko je dovoljno love na računu.

    Thx,

    D.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Darko, ukoliko nemas garantno pismo, ali imas dovoljno love na racunu, nece biti nikakvih problema :) Naravno, ukoliko si zaposlen bilo bi dobro priloziti dokaz o zaposlenju i visini place, koja bi dokazala da si u mogucnosti uprihoditi iznost potreban za turisticki odlazak u Australiju :)

      Izbriši
    2. pozdrav ,molio bih odgovor na koji način mogu tražiti radnu dozvolu za deficitarno zanimanje prema http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf (Plumber (General) 334111 TRA)
      imam 15.g.iskustvo i solidno znanje engleskog
      hvala na odgovoru

      Izbriši
  16. Ja baš i nemam lijepa iskustva sa turističkom vizom!Ja sam podnio zahtjev putem interneta i sljedeći dan sam dobio odgovor da im trebam još dostavit isto ovo što si i ti moro.Nazvao sam ujaka i on mi je sve papire poslo koji su mi trebali,u roku dva dana sam to sve skupio i poslo ima nazad,i nakon tjedan dana čekanja MAHUNA!!Dobio sam odgovor da je viza odbijena iz razloga:Assessment

    In reaching my decision I have taken into consideration:
    your personal circumstances where you are currently unemployed;
    the nature of your normal employment is one of low-skilled and seasonal in nature;
    you provided personal funds which indicated that you have a low monthly income of approx. 2245.06 HRK (approx. 385 AUD); and
    you provided funds from your Australian contact.
    I šta da im čovjek kaže,imam 10000kn na računu ali mi đabe!U garantnom pismu stoji da mi oni plačaju kartu i da garantiraju za mene ali očito ni to ne prolazi..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odličan post, puno korisnih informacija.
      Ja sam iz Bosne i Hercegovine i zahtjev za vizu se šalje preporučenom poštom. Sve sam popunio i svu sam dokumentaciju spremio, međutim, buni me plaćanje te vize, tih 115$ dolara.
      Kažu da trebam popuniti samo credit card authorisation form i poslati s ostalom dokumentacijom, i oni će skinuti sa kartice taj iznos. Zbunjen sam, ne znam da li sam dobro shvatio taj dio.

      Izbriši
    2. Ja sam namjeravala otici u Australiju kod porodicnih prijatelj. Isla bih bez ikakve pratnje, imam 16 godina i zanima me kakva bi moja procedura za vizu bila, koliko bi to trebala platiti, da li bi trebala nositi jako puno para sa obzirom na to da bih bila kod njih u kuci i ne bi mi trebalo puno novca i koji tip vize mi treba. Veliki pozdrav

      Izbriši
  17. Predala sam sve te papire koje ste naveli da su vas tražili, jer su i mene (osim detalje poslodavca jer sam tek završila fakultet pa mi je putovanje kao dar za diplomu) prije skoro tri tjedna, i još mi nisu poslali nikakav mail osim onog automatskog. U tom automatskom je pisalo da će mi odgovoriti u roku 5 radnih dana. Čekam, čekam i ništa. Da li se trebam početi brinuti? p.s. od nedavno je e676visa zamijenjena sa e600. I na tu sam se prijavila.

    OdgovoriIzbriši
  18. E i kod mene je isti problem,meni je proslo vec 8 radnih dana i nikakvog odgovora nema..pliz mi reci nakon koliko su se tebi javili?

    OdgovoriIzbriši
  19. ja sam isto ispunila sve i stigao mi je taj automatki mail. što da radim????

    OdgovoriIzbriši
  20. Prošle godine sam na razne načine pokušala odlaskom u Kanadu iako je tamo lakše jer nema vize ipak nisam uspjela. Sad mi se pružila prilika da odem u Australiju kod prijatelja paziti njihovu djecu. Znači ako bi oni platili kartu i garantirali za moj smještaj kao sponzori koji bi me uzdržavali koju vizu da zahtijevam? i postoji li šansa da u to vrijeme izvidim teritorij što se tiče ponovnog dolaska s radnom dozvolom, da li se mora izaći iz Au ili bi to uspjela od tamo dok sam na visitor statusu? Hvala! I da, odličan post! lp

    OdgovoriIzbriši
  21. Anonimno2/9/14 15:06

    Pozdrav.. imam 20 godina završila sam pomorsku školu a dragi ugostiteljsku i moram priznat od cijelog ovog sufranja danima za vizu mi se vrti u glavi. Možete li mi pomoć molim vas o nekom postupku kad se dode u Australiju s obzirom da tamo nemamo nikoga..

    OdgovoriIzbriši
  22. Evo i mene muž i ja putujemu za Božić i Novu godinu dobili smo poklon putovanje i sve nam je plačeno ,ne znam koliko bi tebali staviti na račun novaca da bi njih to zadovoljilo.???????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam stavila 24000 kn i odobrili su mi u jedan dan ,mislim da bi i manja svota prosla .

      Izbriši
  23. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  24. Pozdrav,

    da li mi netko može reći da li ste na pitanje o tome tko od rodbine ne ide sa vama u australiju napisali svu rodbinu pojedinačno ili ja nisam dobro shvatio pitanje? Ja bi morao napisati preko 20 ljudi i njihove datume rođenja itd.???
    Hvala unaprijed Marko

    OdgovoriIzbriši
  25. Bas se sada bavim problematikom vize, premda je Hrvatska u EU, i prijavila sam obrazac za vizu 651, imam skoro sve podatke. Reci mi molim te - nisu ti pravili probleme sto izlist bankovnog racuna nije bio na engleskom? Ja imam na njemackom, a prilicno traje procedura oko dobivanja potvrda na engleskom. Hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  26. I am married to an Australian citizen and currently live in the bosom would pray all who can tell me now that we go there and where we are most beneficial for the life of the pensioner and we do not know the procedure we need from the documents

    OdgovoriIzbriši
  27. zna li netko što sve treba za radnu vizu? ili kome se obratiti?
    naime mi smo četveročlana obitelj koja želi otići u Melbourne. Trenutno smo u Irskoj no Australija je krajnji cilj. Stoga ako ima netko ko zna i ima volje za pomoći- molim da mi se javite na facebook Moj Ormar

    OdgovoriIzbriši
  28. obratite se agenciji "bridgeblue"

    OdgovoriIzbriši