25 srpnja, 2012

Zašto? Zašto ne.

Ne, još ne živim u Australiji, za taj dio morati će te se strpiti koji mjesec, ako sve prođe kako treba...

Ali, život nije loš.
Posao imam, solidan sam po sebi, radim ono što želim u laganini ritmu i bez previše stresa. Doduše bez previše stresa nakon što sam našao novi posao i dao otkaz u bivšoj tvrtki.

Plaća sjeda svaki mjesec, dan više-manje, sve je u redu, dapače čak je i ponešto veća od prosječne plaće prosječnog radnika u državnoj upravi.
U svakom slučaju nije loše.

Da. Nije loše trenutno. Barem meni osobno. A oko mene jad i bijeda.
Jadan narod i bijedan mentalitet.

Srećom, postaje bolje otkad je Čačić premijer. Njegova ideja o uštedi na računima za mobilnu telefoniju doista je urodila plodom – uspio sam skupiti volje i para za pokrenuti se i staviti avionsku kartu u džep. Još malo i pravac Australija.
I to turistički. Čisto iz zajebancije.

Skupa neka zajebancija, ali nema mi druge. Mogu predati i pričekati dvije godine rješavanje papira za skilled vizu, ili jednostavno mogu otići tamo, pogledati kako se živi (jedno su priče…drugo je život), pozdraviti ponešto rodbine, obići klokane i koale…
A možda pronaći i sponsorship za radnu dozvolu.

Sumnjivo mi to sve nešto, kažu cijene kao u Hrvatskoj, a minimalna plaća veća od saborske. Doista zvuči kao nekakva zajebancija. Zajebancija koju mi je već potvrdilo puno previše ljudi. Jednostavno mi je apstraktno da postoji svijet u kojem 2/3 natprosječne plaće ne odlazi na elementarne životne troškove poput hrane i goriva za prijevoz, a ostalih 1/3 na gluposti poput računa za mobitel, Internet, čarape, gaće…

I tako, razmišljam si nešto već nekoliko godina… pred nekih dvije čak se pokrenuh malo pa stao, a onda pred koji mjesec ipak čvrsto odlučio -  Odlazim.
Bolje sigurno neće biti, samo drugačije.

Patriotizam? Ljubav prema domovini?
Nit mi je stalo do Čačića, još manje do Sanadara, ponajmanje do Todorića. Što osim toga uopće preostaje? Koja domovina?

Domovina sigurno nije zemlja u kojoj se osjećaš kao beskućnik koji čeka deložaciju iz kartonske kutije – jer nije imao za najam. Kartonske kutije.

Da, nije mi loše. Trenutno. Ali što me čeka sutra? Neki novi Čačić? Tko je slijedeći? Glavaš kao premijer? Todorić možda? Doista se izgubio svaki smisao, hvatam zadnji vlak, nema više smisla čekati.

Pogotovo uz bijedni mentalitet koji borbom za bolji život smatra
„Što se buniš!? Pa i nama je teško! Nije samo tebi!“
Iili recimo...
„Da koji put pogneš glavu, bilo bi ti bolje u životu…“
Da, to je taj mentalitet. Ako meni crkne krava, neka susjedu crknu bar dvije, tri. Četiri. Sve!

Ako ništa drugo, barem više neću morati slušati kako ovako neškolovan, bez fakultetske diplome, kradem posao školovanim ljudima koji su se toliko trudili u životu, dok sam ja, kao jelte, sve dobio na lijepe oči. Drage volje ću osloboditi svoje radno mjesto nekome tko se smatra kompetentnijim od mene (a sigurno ih ima).

Žao će mi biti samo, ukoliko dođe do toga, da tvrtka u toj silnoj masi ne uspije pronaći onaj promil sposobnih među silnim diplomiranim ljudima bez trunke radnog iskustva, osjećaja za prioritete i međuljudske odnose. Šteta samo što i ja nemam tu čuvenu diplomu, jer bi već davnih dana bio sa druge strane bare…

Srećom, postoje zemlje gdje se broji i radno iskustvo, pa možda nekako preživim bez tog komada papira.

Ukoliko netko želi saznati koju informaciju više o tome kako migrirati u Australiju, slobodno budite u toku sa blogom. U zadnjih par godina „čačkanja“ kako otići preko bare, skupio sam ponešto potvrđenih i ne potvrđenih informacija, poneki poslovni kontakt… Rado ću ih podijeliti sa vama, jer znam koliko je teško pronaći razumljive i provjerene informacije.

Kako god bilo, u 9mj letim na godišnji preko bare, tako da već lagano brojim „sitno“ do vrlo vjerojatno prijelomnog trenutka u mom životu.

U međuvremenu, u nedostatku boljeg, objasniti ću kako do turističke vize, koje su razlike u vizama, koje su opcije za radnu dozvolu, kakav je izbor poslova, koliko para je potrebno za ovakvu „zajebanciju“, navesti možda pokoji suvisli izvor informacija…

Wish me luck :)

Broj komentara: 70:

 1. Sretno!!! pisi iskustva ima nas jos zainteresiranih... :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Ostani tamo, pozdravi mi koale!

  OdgovoriIzbriši
 3. Upravo si stekao stalkera! Želim ti sreću da uspiješ da se i ja pokrenem.

  OdgovoriIzbriši
 4. kopa i mene to već dugo, podjeli bilo koju info što i kako

  OdgovoriIzbriši
 5. Čestitam i želim puno sreće. Par napomena jedino: u slučaju da nemate tamo obitelji i namjeravate se preseliti kao kvalificirana radna snaga nažalost radno iskustvo baš ne igra - traži se formalni dokaz o stručnoj spremi i to ovjeren od Australskog nadležnog tijela što košta cca 1000 AUD. Uz to potrebno je položiti IELTS test za engleski jezik (1500 kuna). S te dvije stvari može se prijaviti online na Skillselect (baza zainteresiranih imigranata).
  U slučaju da nađete poslodavca stvar je dosta brža i jednostavnija, pa su takvi savjeti najvrijedniji. Vidimo se svi skupa u nekim boljim državama.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nije tako "crno" kako ste napisali. Zapravo, ne traži se ništa "posebno" osim ispunjavanja bodovnog praga potrebnog za navedenu vizu. Radno iskustvo itekako igra ulogu u dobivanju ove vize, jer se na osnovi njega dobivaju dodatni bodovi. Isto tako, IETLS nije obveza, već samo benefit koji, sa dovoljno visokom ocjenom, donosi dodatne bodove koji su potrebni onima koji npr. nemaju (priznatu) fakultetsku diplomu.

   Upravo zbog ovakvih stvari sam i odlučio pisati blog, jer su "forumi" i slični izvori puni dezinformacija zbog kojih mnogi odustanu od ideje o preseljenju u Australiju, bez da su uopće pokušali.

   Izbriši
  2. Pređimo mi na "ti", gore mi i tako nije bila namjera persirati. :)
   Ne znam kako je bilo prije (ovako kako si opisao stoji za Kanadu, oni zaista priznaju i iskustvo i sve), međutim prijava u Skillselect se uopće ne može kompletirati bez položenog IELTSa i obavljenog skill assessmenta - ne znam jesi li pokušao, ali probaj pa ćeš vidjeti.
   Još jedno neugodno iznenađenje što po assessing authority za recimo električara uopće ne uzima u obzir prijave iz Hrvatske (imaju popis zemalja koje se uopće prihvaćaju, a popis nije baš velik).
   U svakom slučaju nema potrebe otezati sa polaganjem IELTS jer to svi ionako traže kao uvjet odmah ili kasnije.
   U svakom slučaju radujem se izmjeni informacija jer po onome što sam do sada naučio najbolji je način pronaći poslodavca koji je voljan biti sponzor, sve ostalo je muka (ovisno o zvanju naravno).

   Izbriši
  3. Da pojasnim, od ove godine dosta se toga izmjenilo sa uvođenjem Skillselecta koji je preduvjet za bilo kakvu prijavu.

   Izbriši
  4. Istina, kada sam gledao pred 2 godine za skilled visa asset IETLS nije bio obvezan (i imao sam i bez njega dovoljan broj bodova). Znam da su se pravila igre malo promijenila početkom ove godine, tocnije postrozila, ali moram priznat da nisam provjeravao da li je IETLS sada obvezan - jer meni je sad obvezan kako god da okrenem :)

   Ali s obzirom da su mi u ambasadi (pred dvije godine) rekli da prakticno ne postoji slucaj odbijene vize koja je sadrzavala dovoljan broj bodova, vjerujem da ni sada nije drugacije.

   Koliko znam za četverogodišnji program (Diploma) elektrotehničke škole nema nikakvih problema, ali za trogodišnji program električara nisam ni istraživao, tako da mi je teško reći nešto suvislo.

   U svakom slučaju, zato i idem na soluciju da nađem zainteresiranog poslodavca, jer ovo ostalo je previše komplicirano, od papirologije do katastrofalnih 2 godine čekanja na razrješenje vize.

   Izbriši
  5. Potpuno se slažem sa posljednjim odlomkom. S jedne strane Skillselect uvodi te rigidne preduvjete, a s druge strane kaže da će se vrijeme rješavanja zahtjeva bitno skratiti što je vjerojatno točno. Tužno je samo što mi u ovom slučaju diploma i radno iskustvo ne koriste puno (tj. koriste ali tek nakon što dobijem poziv da predam zahtjev a zahtjev ne možeš predati ako ne popuniš sve preduvjete koje traži Skillselect i koji ti stoje ne putu). Srećom supruga ima struku koja je manje problematična.
   U svakom slučaju sa zanimanjem ću pratiti razvoj situacije i želim ti puno sreće.

   Izbriši
  6. Uvijek možes probat sa suprugom otići na turistički izlet... Ako ništa drugo, moći ćeš reći kako si vidio Australiju ;)

   Usput, iz kojeg sektora imaš radnog iskustvo?

   Izbriši
  7. Dosta nam je turizma. :)
   Radno iskiustvo u IT-u, diploma iz ekonomije. Dobro za naći poslodavca, loše za ići "na slijepo".

   Izbriši
  8. Onda će ti moja skorašnja iskustva biti sigurno od koristi, jer u tom sektoru i tražim posao. Za sada uz vrlo pozitivna iskustva u komunikaciji sa posredničkim agencijama za zapošljavanje :)

   Izbriši
  9. Kada sam počela čitati blog, mislila sam da je zajebancija i da je blog počeo pisati moj muž. Naime jedina razlika među nama je što mi krećemo 15.08 tamo.
   Možemo se čuti po povratku, pa usporediti dojmove, naravno ako se ikad vratimo :-)!

   Izbriši
  10. Vratit ćemo se sigurno, barem na koji mjesec dok se ne sredi radna dozvola (postupak traje 3-6mj). Ipak treba odraditi hrpu birokratske papirologije prije preseljenja... drzim fige vama i nama, i naravno da se možemo čut, dapače, ako ćemo biti u Australiji u isto vrijeme (mi smo od 16.9-5.10), možemo i nekam na neki ručak sjest! :)

   Izbriši
  11. Mi 15.08-05.09, smijesno!

   Izbriši
  12. Jeste već komunicirali sa nekim od agenata za posredništvo u traženju posla, kakvom firmom ili idete na "blef"?

   Izbriši
  13. Nejdemo na blef, imamo par dogovora...

   Izbriši
  14. Ako imate kakve kontakte koji bi i meni mogli pomoci, slobodno posalji na twitter .. :)

   Izbriši
  15. Naši su usko vezano za naš posao, vanjsko oglašavanje, izrada reklama, mislim da Vam to ne pomaže baš...

   Izbriši
 6. stavljam blog u bookmarks, me like it (:

  OdgovoriIzbriši
 7. Cool i sve najbolje!

  Nego daj mi reci koji ti je zapravo plan - otic na turisticku i onda tak pokusat do posla? Si siguran da ces uspjeti?

  pozz,
  replacement2011 (s tvitera :) )

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tako nešto, sa razlikom da već postoji nekoliko agencija zainteresiranih da mi nađu posao, pa sam možda u nešto povoljnijoj situaciji.
   A jesam li siguran? Ako ne probam, kako ću znat? ;)

   Izbriši
 8. Od sada mi je ovaj blog homepage ;) Sretno !

  OdgovoriIzbriši
 9. Koju si školu završio, koliko imaš iskustva i što si radio do sada? Nadam se da ne pitam preintimna pitanja.

  Čitamo se. ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Poslao sam ti tražene informacije na Twitter :)

   Izbriši
 10. jel postoji šansa da se nekako čujemo preko maila jer bih htjela pitati za ove posredničke agencije? ja u 12. mj. idem turistički kod rodbine na period od mjesec dana i planiram to vrijeme što bolje iskoristiti :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Može na twitter ili na blog@zivotuaustraliji.com :)

   Izbriši
 11. eeeeeeeee i mi sredivamo vizu 457!! ima li ko kakvih saznanja ??
  placan kavu u perthu!!:))))))))

  OdgovoriIzbriši
 12. Pozdrav,

  Koji su uvijeti za vizu 457? Moram priznat da nisam u tom pogledu nista istrazivao :) Perth mi je na zalost zadnje odrediste, to ako ostane para za razgledavanje, pa da skocimo vidjet Hutt River, ali ako cemo tamo navratit svakako se moramo cut!:)

  OdgovoriIzbriši
 13. pozdrav, ako imaš samo srednju stručnu spremu, ekonomija, da li je moguće nači neki posao u australiji, jel to ima neki utjecaj na dobivanje vize ??

  OdgovoriIzbriši
 14. Već se par godina mislin otisnuti u australiju, ali nikako da skupim hrabrosti i krenem...NAime, ja imam 26 godina, kao i cura mi, oboje imamo završen fakultet, ali u ovoj jadnoj i bijednoj Hrvatskoj ne mozemo naci posao i zelim se otisnuti u Australiju...posto sam naisao na ovaj blog pozitivno sam iznenaden i od danas cu redovito pratiti sto pisete...samo kome god spomenem da bih išao u asutrliju, odmah me obeshrabre jer kažu..,"nije ti to kao prije, u njih ima isto nezaposlenih, place su male, nije to zivot kao iz filma itd...neces dobit vizu, tesko je daju..." :(

  OdgovoriIzbriši
 15. jako dobar blog. ja več duže vrijeme planiram tamo dolje ali nikako da se konačno odlučim. Nisu mi baš neš jasne te agencije za nalaženje posla. Mogu ih ja kontaktirati iz hrvatske? I jeli ikako moguće da nađem sponzora za vizu i radnu dozvolu bez odlaska u autraliju? medicinska sam sestra po struci i vidim da je tamo to jako traženo. pozz :)

  OdgovoriIzbriši
 16. Znali nekto kako se tamo može dobiti posao npr. u nekom skladištu ili tako neki pomoćni poslovi u nekim firmama i kakve su plaće okvirno? Naime, ja imam završen fakultet, ali moje zanimanje tamo uopće nije atraktivno ni zanimljivo pa bi želio raditi nekakav posoa u skladištima ili tako nešto...

  OdgovoriIzbriši
 17. odličan blog...i želim ti puno uspjeha u životu :)) i ja ću od sada počet redovito pratit ovaj blog. ja sam na 3.(točnije drugoj ipo) od 5 godina Građevinskog fakulteta u Splitu...a po zvanju sam geodetski tehničar.... a i imam bližu rodbinu u Australiji, međutim, sve ove "cake" sa papirologijom i tim shemama, baš i nerazumin 100%... ugl. već duže vrime govorin kako ću čim završin faks (a ima još fore do tad) otić doli, i nevratit se !? al dobro... jer masu ljudi koje znan ovde (sa završenim istim), ne da nemaju posla, nego plačaju ili volontiraju u struci samo da im se puni radna knjižica..
  dakle moja pitanja, dok san čita ovaj blog, nisan skužija, jesi li ti sada zaposlen doli za stalno u svojoj struci? i pišeš da ideš amo/tamo (radi rješavanja papira)... odakle novac za to?
  jeli to opet moraš nejest i nepit, da bi platia put ili kako?
  i kakve su šanse doli za mene ?! mislim, ako su pitanja predirektna, ispričavam se u ime toga... pozdrav i sretno :)

  OdgovoriIzbriši
 18. Good luck, see you. 're arranging to Melbourne in the same way

  OdgovoriIzbriši
 19. Sretno hrabri čovječe...:)))))

  OdgovoriIzbriši
 20. alo ej, di si čoviće, jesi doli osta, jesi živ il ideš tek dvi i 13-te

  OdgovoriIzbriši
 21. zbilja, brinemo se daj se javi gdje god da si!!!! ja evo svaki dan pregledam blog u nadi da si se javio :(

  OdgovoriIzbriši
 22. Ohrabrio me tvoj blog da se i ja okušam u potragu za boljim životom preko bare...Sretno...

  OdgovoriIzbriši
 23. Nadam se da ces uspeti, sve najbolje.

  OdgovoriIzbriši
 24. pozdrav svima , evo i ja pokušavam zbrisati dolje i to preko vize 189 , koji su moji prvi koraci za odlazak dolje???

  OdgovoriIzbriši
 25. zna li ko od vas prijatelji kakve su procedure za odlazak u australiju iz bosne_

  OdgovoriIzbriši
 26. dali ima kakve sanse da se zaposli covek kao vozac ...elektro-mehanicar ili sa nekim od zanimanja kao sto su tesar ili zidar

  OdgovoriIzbriši
 27. Nema Vam ništa od odlaska tamo ako nemate neku pravnu osobu koja če garantirati za Vaš posao.
  To sa tom papirologijom je živo ludilo.
  Mene je doveo naš čovjek koji ima firmu građevinsku tamo na način da je sjeo s menom u auto i u Zg. u ambasadu.
  Što se posla i žena tiče Australija je No1 u svijetu.
  Usput imam radnu dozvolu na 4 godine.
  Inače imam trogodišnju školu i dosje(jebiga mladost ludost).
  Trenutno radimo 1000km od Pertha (na betonskim radovima) i nemamo gdje potrošit $ što je dobro.
  Pozzz

  OdgovoriIzbriši
 28. Pozz, super je ta Australija i ja planiram ove godine otići tamo. Nego imali netko da zna naše balkanske firme koje bi sponzorirale nove radnike. Imam trogodišnju završenu školu.
  Bavim se servisom računara.
  Ako ima naših sa balkana firmi da su zainteresovani za sponzoriranje neka se jave na posao1988@gmail.com.
  Lijep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 29. Imali itko neke informacije?

  OdgovoriIzbriši
 30. Opet ponavljam: Ako nemate nekoga svoga tamo ko če garantirat za Vas nema šanse da dobijete radnu dozvolu.
  Nemojte sanjat. Provajte se sitit nekog svog prijatelja ili rodbine pa kontaktirajte s njima da Vam pomognu.
  Drukčije neče ići.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Imam 37god.zavrsenu stomatologiju,iz Nisa sam,bez upisanog radnog iskustva,da li mi neko moze odgovoriti da li je moguce prevesti diplomu odavde u Australiji?

   Izbriši
 31. Svaka čast majstore neka tebe tamo u Australiji želim ti da nađeš posao i da ga uspješno odrađivaš i da tamo pokažeš svima tko smo mi Hrvati i kakvi su smo u radnoj struci!
  Preko vode do slobode...

  OdgovoriIzbriši
 32. Zar da 5 000 $ naplaćuju poslodavcu da dobije radnu dozvolu za tebe?Je li to samo za strance ili naplaćuju i za domaće?Ne mogu vjerovati....Pa po njihovim zakonima ništa u vezi zapošljavanja ne smije se naplaćivati.To je Constitutional category!Gdje si to našao da toliko košta viza poslodavca?

  OdgovoriIzbriši
 33. Da li netko zna može li se nostrificirati diploma Splitskog PMF,bsc.IT u Australiji i priznaju li oni to uopće?
  Jer šta inače uopće vrijedi ta SOL lista za nas ako moraš imati njihove faksove završene?Ta SOL lista je samo za Aussije.Confused.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Za IT sektor "prijevod" diplome i radnog iskustva radi http://www.acs.org.au udruga. Za ostale sektore, na zalost, cete morati potraziti sami :)

   Izbriši
  2. Bog ti pomogo sinko!Konačno si se pokrenuo.Znam kako je to teško i ja sam IT stručnjak,uglavnom programer
   a kad treba i suporter.Kopam po ovom blogu što i napisao ima tu i vrijednih podataka.
   Imam prijedlog: krećem u proceduru i ako me prime,ajmo skupa da podijelimo troškove aviona,čuo sam da je dosta skup?

   Izbriši
 34. Ima 61 godinu i konjopotkivač sam.Neko vrijeme sam radio ko grobar,ali me ufatilo.Imam li ja šanse tamo prjeko,razumiješ....

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kolko možeš konja potkovati za jedan dan?Drugo pitanje je šta je to bilo sa grobljem,je li ono što su novine pisale sa zlatnim zubima i te fore?
   Koliko je dječko brz na odgovorima,možda se prije vratiš ipak na groblje....
   Zašto ga mi plaćamo.....:-)

   Izbriši
 35. Piši kući propalo.Zadnji odgovor 13/8/12 09:16 i to iz Australije,dok je još bio na Adrenalini
  http://www.youtube.com/watch?v=6WVJadPBZ-E
  fresh from Kurdistan,ne propustiti,ja se skroz navuko!

  OdgovoriIzbriši
 36. http://www.youtube.com/watch?v=b4djOHYTYnc

  OdgovoriIzbriši
 37. Jedva si našo vremena i to napisati,znam tako sami ja nekad lagao kad mi se nije dalo...

  OdgovoriIzbriši
 38. U čemu programiraš?

  OdgovoriIzbriši
 39. Anonimno3/4/13 09:53

  I ja sam nekad fantazirao o odlasku negdje.Ali to je iluzija,jednostavno se to ne može ostvariti ,osim u nekoj ludoj sretnoj kombinaciji.....Ništa od toga kompa!Ako ne programiraš,onda analiziraj....

  OdgovoriIzbriši
 40. Anonimno4/4/13 12:58

  Još ti ni penziju ne daju tamo.Totalni pederluk....Drž' se ti Combisa jaane

  OdgovoriIzbriši
 41. Napeto i nadasve poučno štivo.Jedva čekamo slijedeći nastavak kako popušiti...

  OdgovoriIzbriši
 42. Bok! Evo čitam ja tražim po internetu koješta o Australiji i ovo je prvi normalni blog.
  Sve me strah odgovora,ali moram pitati kako bih znala..
  Ove godine u 5. mjesecu završavam Opću gimnaziju. Planirala sam upisati Pravo ili Učiteljski fakultet. Ali analizirajući stanje u RH,iskreno, mi se neda mučit na bilo kojem od fakulteta 3-5 godina kako bi nakon tog izvjesnog vremena izašla s jednim papirom u ruci koji nikome u ovoj državi, nažalost, APSOLUTNO ništa ne vrijedi,
  Planirala sam upisati tečajeve masaže, šminkanja, manikure i s time probati nekako nešto.
  Dečko i ja bismo željeti otići u Australiju. On je, isto kao i ja, gimnazijalac ( naravno, jako pametan odabir, znam ...). Kako s gimnazijom nismo ništa, i on manjerava upisati tečaj web-dizajna.
  On ima rodbinu u Australiji.
  Ja pojma nemam jel imamo kakve mogućnosti. Želja nam je otići i raditi tamo. A sad.. jeli moguće uopće na ovaj način, s ovim uvjetima ( računam da moram i engl. položiti) dobiti radničku vizu? Zna li tko kako ide sa studentskim vizama?
  Bilo što... samo se želim maknut odavde dok se tu nisu počeli rušat krovovi nad glavom

  Lijep pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 43. Pozdrav,

  Hvala puno na korisnim informacijama, kao što su već gore napomenuli ovo je prvi normalni blog i na tome ti zahvaljujem. Kao i većina mladih u RH planiram da pobjegnem iz iste. Mislim da je pobjegnem prava riječ, jer ovdje života nema. Samo preživljavanje. Imam 24 godine završen trogodišnji fakultet i završen tečaj za upravljanje projektnim ciklusom, engleski špreham muj bjen :). Trebala mi je godina dana na biro-u da bi pronašla posao i to ne bih ni pronašla da nisam imala nekakvu vezu. Posao je naravno u struci "kladionica",plaća za to što radim je super 3.200,00, da li mi ostane za jesti, apsolutno NE. Plati režije, plati ovo, plati ono i aj sada ti planiraj obitelj. Želim pobjeći dolje, pričaju da je dolje super, ali kako!!!??? Kako pronaći pravog agenta koji te neće pokrasti - kao da bi mogao puno??!! :D Da li prvo izvaditi papire, pa odmah nakon toga pronaći posao i onda bjež dolje ?! Šta napraviti? Sve su to pitanja koja se vrte i vrte. Hvala puno na blogu i nadam se još nekim informacijama. Ja krećem da napadam i pokušat ću javljati da li napredujem i naravno tu i tamo potražiti savjet. :) ivana

  OdgovoriIzbriši
 44. Poštovanje,trebao bi pomoć i info u vezi migriranja u Australiju. Imam 24 godine,SSS i radim u policiji. Dobio sam informaciju da je bez zanimanja koje je na SOL listi(koja je ažurirana zadnje u veljači 2014. god) teško doći do vize,a u mojoj struci(policajac) mogu raditi tek nakon 2 godine boravka u Australiji. I što je s onom opcijom da Australija sponzorira zanimanja poput mog(Consolidated Sponsored Occupation) Molim vas da mi kažete jesu li to prave info ili dezinformacije. Svaki savjet i info o drugim načinima pribavljanja vize su dobrodošli. Unaprijed zahvaljujem

  OdgovoriIzbriši